Til startsiden

17 mai feiring på Byneset

På Byneset har vi vårt eget 17 mai tog og vår egen feiring av nasjonaldagen. Denne feiringen foregår annet hvert år på Spongdal og på Rye. Vi går i tog sammen med skolene, barnehagene, kor og korps, samt andre lag og organisasjoner på Byneset. Etter oppmarsjen på skolene, er det salg av mat og drikke, og leker for barna. Inne på skolen er det festmøte med dagens taler, der deltar kor og korps med sang og musikk. I tidligere år var det 17 mai tilstelninger rundt omkring på bygda, bl.a. på Moldbakken, Torgerstutofta, Høyemshaugen, Schadestu, Høstadhaugen, Bya, Onsøyen-haugen og Lerdal øvre, i tillegg til Rye- og Spongdal skoler.
Opp gjennom årene har vi også deltatt med sang på gudstjeneste i kirka før togavgang.

17 mai på Byneset i annerledesåret 2021

Coronapandemi, hva er det? Avstandsregler på både 1 og 2 meter, munnbindpåbud, ingen klemming, ingen fysisk kontakt, og også regler på hvor mange gjester vi kan ha i vårt eget hjem og hvor mange vi kan være i offentlige sammenhenger er noen av endringene. For ikke å glemme spriten. Vi spriter oss inn, innimellom og ut av det meste. I tillegg har det også ført mer alvorlige ting som innleggelser på sykehus og dødsfall verden over med seg.

Det å ikke få synge i kor, er bare en bitte liten del av denne pandemien. Men, uansett en stor ting for oss korsangere. Å synge i kor betyr mye for mange, det er en sosial aktivitet som vi setter stor pris på. Sangen sprer glede og gir samhold oss sangere imellom, og den sprer også glede til publikum. Det siste året, har korsang spredd liten glede. Vi fikk ikke øve fysisk, Zoom tok over. Jeg husker den første Zoom-øvelsen vi i Byneset Songlag hadde, etter ikke å ha sett hverandre på flere uker, det var så godt å se hverandre igjen. Stor glede! Fra mars/april har vi øvd fysisk, i kohorter. Endelig kunne vi møtes og synge igjen.

Det var snart 17. mai. Var det mulig å få til en minikonsert utenfor Byneset Helse- og velferdssenter? Det ville nok beboerne på Helse- og Velferdssenteret og i Seniorboligene sette pris på. Det har ikke skjedd særlig mye der heller, det siste året. Songlaget Våren var der og sang i 2020, nå kunne vi bli dobbelt så mange sangere. Vi kunne få vist oss frem for bygda vår på 17 mai. Vi er stolte av å synge i kor. Korbevegelsen lever fortsatt, sjøl i en pandemi. Korene avtalte repertoar, noter ble trykt opp, delt ut og øving igangsatt. Nå skulle vi synge 17 mai sanger: No livnar det i lundar, Mellom bakkar og berg, Fagert er landet og selvfølgelig Ja, vi elsker.

Vi møttes til oppvarming en time før vi skulle synge, iført vår fineste stas, avstand, munnbind og i kohorter. Noen hadde glemt sløyfa si, noen hadde glemt notene, andre fikk ikke igjen bunadsvesten sin, den var ikke brukt på 2 år. Vi spritet oss inn i Byneshallen, ikke lov med utesko inne, tok av skoa, på med ny sprit og fant vår kohort med god avstand til de andre kohortene. Ina Cecilie Olufsen, dirigent for dagen, i bunad, men uten sko, oppfordret oss til å bruke magen som støtte, ha god uttale og synge med åpen gane. Det skulle Byneset Songlag greie sammen med Songlaget Våren. Vi skulle ut og synge for Bynesingene på 17 mai.

Etter oppvarminga var det av med munnbind, oppstilling i togformasjon, med begge korenes faner, fanebærere og duskedamer. Vi var klare til å marsjere bort til Helse- og Velferdssenteret. Men vent litt, hva skjer nå? Dansemusikk strømmet ut fra en bærbar høytaler. Songlaget Vårens bidrag til Jerusalema-challenge, hva nå i all verden det er. Må googles! Ja ja, la de nå Danse mot vår, med steg til høyre, venstre, att og fram og vrikking på rompa. Hurra for 17 mai! Pandemi kan også være «morsomt».

Vi fikk samla oss igjen og marsjerte bort til Helse- og Velferdssenteret i nydelig 17 mai vær. Store og små tilhørerkohorter, med flagg og i finstasen, satt i sola, sto på plena og på balkonger rundt omkring og sang med. Noen felte en tåre også. Songlaget Våren og Byneset Songlag sang 17. mai sanger av full hals og med god støtte. Hurra for 17 mai! Forhåpentligvis gledet vi beboerne på Byneset Helse- og Velferdssenter også, ikke bare oss sjøl. Vi fikk vist oss fram på bygda på 17. mai. Stolt av å synge i kor!
Margrete Kviseth

I 2020 ble det ikke feiret 17 mai på Byneset på grunn av covid pandemien.